Hvad driver og inspirerer dig som forfatter?

“Det er nysgerrighed. Nysgerrighed til at finde ud af, hvor mange svar man kan få, og hvor langt man kan komme i eksempelvis en drabssag. Undervejs dukker der nogle sidespor op, som også kunne være interessante at få belyst. Jeg er fx blevet ledt til Sverige i min egen research. Jeg sidder ikke på forhånd og tænker på, hvor jeg skal starte og slutte.”

Hvordan er din skriveproces?

“Når jeg skriver bøger, sidder jeg og researcher længe og finder artikler, som jeg meget nøje gemmer i et system på min computer. Jeg sidder ikke og tænker over, hvad jeg skal skrive. Når først jeg har researchet, er jeg hurtig til at finde den røde tråd i, hvad jeg skal bruge, og så sætter jeg mig ned og skriver. Jeg skriver bare – med tanke på, hvad læseren kunne have interesse i at vide noget om – og så kan man altid redigere i det bagefter. Jeg arbejder med en slags kasser, hvor én kasse fx handler om offerets liv, en anden kasse handler om familiens liv, og en tredje kasse handler om politiets arbejde. Tilsammen skal kasserne så blive til et hus.”

Hvad driver og inspirerer dig som forfatter?

“Det er nysgerrighed. Nysgerrighed til at finde ud af, hvor mange svar man kan få, og hvor langt man kan komme i eksempelvis en drabssag. Undervejs dukker der nogle sidespor op, som også kunne være interessante at få belyst. Jeg er fx blevet ledt til Sverige i min egen research. Jeg sidder ikke på forhånd og tænker på, hvor jeg skal starte og slutte.”

Hvilke bøger og genrer læser du selv?

“Jeg kan især godt lide at læse autentiske historier. Det kan både være familiekrøniker, biografier og krimier. Jeg er ikke så meget til fiktion, hvor man digter for meget. Jeg kan godt lide at mærke, at forfatteren har noget på hjerte. Og så kan jeg også godt lide at læse om videnskab. Det var også derfor, at jeg i sin tid blev sundhedsjournalist. For jeg synes aldrig, man er færdig med at blive klogere.”

Hvilke udfordringer har du mødt i overgangen fra dit arbejde som tv-journalist til forfatter?

“I starten var jeg bange for, at jeg ikke var god nok, og at folk ville grine af mig. Jeg arbejdede på en tv-station, hvor jeg havde en chef, som var misundelig på, at jeg var så dygtig som journalist, så hun nedgjorde mig og sagde: ”Du kan ikke skrive”, så det troede jeg til sidst på. Men da min første bog så udkom, var der mange i min omgangskreds, der sagde til mig: ”Hvorfor tror du ikke på dig selv? Du er jo sindssygt dygtig. Det kan godt være, du ikke er god til kommaerne, men det kan andre gøre for dig. Du er god til at formidle på et levende og let sprog, som fanger folk.””

Hvilke projekter har du på tegnebrættet?

“Jeg har ’Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej Sagen genoptaget’, som jeg har researchet på i nogle år nu. Den er tung, fordi det er mange forskellige ting, jeg skal forholde mig til. For eksempel hvordan virksomhedsregnskaber er, når man laver bedrageri, plus at jeg har skullet forholde mig til gamle svenske aviser, hvor man jo ikke skrev, som vi gør i dag. Så på den måde har der været rigtig mange udfordringer i det. Jeg vil så gerne være færdig med bogen til efteråret, men måske skal jeg finde nogle sparringspartnere, der kan komme indover. Men da jeg kommer med nogle spændende ting, som andre ikke er kommet med før, vil jeg jo ikke lukke hvem som helst ind.”

 

Læs andre interview med Susanne Meelbye