Susanne Meelbye

Forfatter og journalist

Jeg hedder Susanne Meelbye, og jeg blev født i 1955 i den lille by Jærpås, som ligger i Skaraborgs Län i Sverige. Jeg er datter af en svensk far og en dansk mor. Da jeg var tre år, døde min far, og vi flyttede til Danmark.

Jeg er født med en meget sjælden øjensygdom, aniridi (manglende regnbuehinde), der betyder, at jeg har ca. 20% syn på venstre øje og ca. 15% på højre øje. Andre vil sikkert synes, at jeg ser dårligt, men sådan tænker jeg ikke, for jeg har aldrig set normalt, så i min verden føler jeg, at jeg ser “godt”. Jeg beskriver sygdommen i bogen ‘Pigen uden iris‘.

Jeg blev mor som 18-årig til et multiallergisk barn, hvilket betød, at jeg måtte udsætte min drøm om at arbejde som journalist. I stedet kom jeg til at arbejde som sygehjælper. I dag har jeg to voksne børn, Walther på 43 år og Pia på 41 år. Jeg har også to børnebørn, Sara og Michelle. Begge mine børn har arvet øjensygdommen, og Michelle har også arvet sygdommen.

I 1987 var jeg med til at starte Hadsten Lokalradio, hvor jeg var studievært på programmet “Din arbejdsplads” samt producerede musikprogrammer. I 1999 blev jeg ansat som Danmarks første tv-journalist med nedsat syn som studievært på programmet “Fokus på Børn” på Århus Kanalen, og jeg var producerassistent på de andre programmer. Derefter blev jeg ansat på Århus Nyheds TV, hvor jeg arbejdede som tilrettelægger, journalist og redaktionsleder.

I 2014 udkom min debutbog ‘Mordet på Moster & Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej‘, som handler om det uopklarede mord på min moster Else og de mange mystiske lighedspunkter mellem det og dobbeltmordet på Peter Bangs Vej i København, som skete blot 1½ år efter mordet på min moster.

Jeg opdagede hurtigt, at jeg gerne ville være med i hele processen fra research til færdig udgivelse. Derfor besluttede jeg i sommeren 2015 at starte mit eget lille forlag, som fik navnet Forlaget Meelbye. Siden da har jeg kunnet føje endnu fire bøger til mit forfatterskab, nemlig ‘Mistænkelige Dødsfald’, ‘Mordet på Moster Sagen Genoptaget’, ‘Pigen uden iris’ og ‘Det perfekte Bedrag’ . Forlaget Meelbye udgiver bøgerne som trykte bøgerlydbøger og e-bøger.

Jeg har altid været videbegærlig, og jeg var god til at formulere mig i skolen. Jeg kunne godt lide at gå i skole, og det var langt fra alle mine andre skolekammerater, der havde det på samme måde.

Mit arbejde som journalist

TV-optagelser på Marselisborg Slot.
Interview med den kendte ertatningsadvokat Simon Eilrich.
En ung Susanne Meelbye, der lærer en ny studievært op.
Interview med den kvindelige racerkører Ann Charlotte Christoffersen.